Konačno, kokoška ili jaje?

Kategorija: Filozofija | Autor: Mladen | Objavljen: April-13-2020 22:23:04

Dečije pitanje koje muči i odrasle "Šta je starije - kokoška ili jaje". Dugo nije postojalo zvanično rešenja ove zagonetke dok nedavno naučnici sa Univerziteta Šefild i Varvik nisu dali odgovor.

Šta je starije - kokoška ili jaje?


Njihovo istraživanje je pokazalo da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati pre jajeta. Znači da smo dobili odgovor već u prvoj rečenici. Međutim, nije sve tako jednostavno.


Otkrili su da je protein OC-17 od ključne važnosti za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske, jer utiče na pretvaranje kalcijum-karbonata u kristale kalcita od koji je sačinjena ljuska.


Tokom istraživanja je korišćen superkompjuter HECToR kako bi se mogla uveličati unutrašnjost jajeta i pratiti njegov razvoj.


Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja. Ova kristalizacija kalcita je specifična kod kokošaka, jer se dešava brže nego kod bilo koje druge vrste proizvodeći šest grama ljuske u 24 sata.I da li ste zadovoljni odgovorom? Najverovatnije niste, jer odgovor na ovo pitanje zavisi od Vaših ubeđenja i životnog stava. Dakle, odgovor za svakog ko veruje u teoriju evolucije bi bio jaje, jer je ono evolutivno starije pa je samim tim moralo postojati pre kokoši. Međutim, nauka je povrdila da je kokoška starija. Konačno, možete reći da je kokošje jaje prelazna forma između kokoši i njenog rodonačelnika, koji je sneo jaje, iz kog se po prvi put izlegla kokoš. To bi značilo da jaje nije snela kokoš, a iz nje se izlegla kokoš.


Ali šta ako verujemo u Boga? On, na početku, nije stvorio jaje iz kog će se izleći nešto već je stvorio životinje, koje će se kasnije razmnožiti, a samim tim i nositi jaja. Tako da svaki hrišćanin ne bi trebalo da ima nedoumice šta je starije.


Svodi se na krug bez početka i kraja. Sve zavisi od Vas pa i odgovor na pitanje, šta je starije kokoška ili jaje.


Komentari

avatar-slika
Sofija

April-16-2020 12:03:11

Veoma zanimljiv članak i zaključak!


Šta mislite o ovom članku?