Žanka Stokić-prva gospođa ministarka

Kategorija: Pozorište | Autor: Sanja | Objavljen: April-16-2020 01:00:33


Živana Žanka Stokić (1887-1947)

Bila je srpska glumica, prvakinja Narodnog pozorišta i Nušićeva miljenica.
Rođena je u Velikom Gradištu. Kao mala je ostala bez oca, pa se na inicijativu svog očuha udala sa 14 godina. Tada su kroz Zaječar, gde je živela, prolazile razne pozorišne trupe. Iz drugog puta uspela je da pobegne sa trupom Ljubomira Rajčića, kada ju je u zaštitu uzeo Aca Gavrilović, koji će kasnije postati njena velika ljubav. Zadatak koji joj je bio dodeljen jeste pranje veša glumcima, pošto nije imala glumačkog iskustva.
Najzad, u komadu "Bračna sreća" dobila je priliku da igra sobaricu, svoju prvu ulogu. Nakon toga njena karijera je krenula uzlaznom putanjom i počela je da dobija zapažene uloge. 1902. godine u predstavi "Bračne noći" osvojila je publiku u ulozi Tereze. Od 1903. do 1911. godine Žanka je bila član više pozorišnih grupa te ju je put doveo u Beograd kada 5. septembra 1911. postaje član Narodnog pozorišta.

Njene najznačajnije uloge su one u Nušićevim delima, kao što su:
Sarka u "Ožalošćenoj porodici", Juliška u "Putu oko sveta", Mica u "Vlasti". Svoju čuvenu ulogu ministarke Živke odigrala je 1929. godine. Mnogi smatraju da je naš komediograf namenski napisao ovo delo za Žanku. Povodom stotog izvođenja "Gospođe ministarke" Branislav Nušić je napisao: "Draga Žanka Vi i ja danas imamo malu, intimnu svetkovinu, mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; Vas se kriza ne može dotaći, Vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka".
Na sceni Narodnog pozorišta Žanka Stokić je odigrala više od stotinu malih i velikih uloga.

Svoje slobodno vreme je najradije provodila u skadarlijskim kafanama posebno u "Tri šešira", gde je umela da dočeka i zoru. Takođe, jedna od njenih strasti bio je i poker.
Svojom harizmom i osmehom šarmirala je ljude i van pozorišta te bez nje nije mogao da prođe nijedan važan događaj. To dokazuju i mnogobrojni pokloni i čestitke koje je dobijala od svojih obožavaoca. Živela je sa dva psa u kući na Topčiderskom brdu, koju je za vreme svoje uspešne karijere priuštila da kupi.

Žanka je bolovala od raznih bolesti među kojima je i dijabetes. Za vreme Drugog svetskog rata igrala je u pozorištima Veseljaci i Centrala za humor kao i u programima radio Beograda koji su direktno bili pod nemačkom upravom. Po završetku rata komunisti su je optužili za saradnju sa okupatorima. Izašla je na sud bez branioca, a kao argument iznosi to da joj je bio potreban novac kako bi nabavila insulin. Plakala je dok se njena publika, koja je prisustvovala suđenju, smejala i vređala je. Osuđena je na zabranu javnog rada i gubitak nacionalne časti na osam godina. Kako izvori navode određen joj je i društveno koristan rad te je čistila ulice.
1947. godine posetio je Milivoje Živanović i rekao da joj je sve oprošteno i da može da se vrati u pozorište, međutim u tada novo Jugoslovensko dramsko. Bila je jako bolesna i tri dana nakon toga je preminula. Žanku nije sahranila ni država, ni pozorište već njena služavka.

Na predlog Mire Stupice 2003. godine ustanovljena je nagrada "Žanka Stokić" koju su primili velikani srpskog glumišta kao što su Milena Dravić, Svetlana Bojkov, Mira Banjac i mnoge druge.
Možete pogledati film "Smrt gospođe ministarke" baziran na biografiji Žanke Stokić, dok je sama Žanka snimila samo jedan film pod nazivom "Grešnica bez greha"(vrlo simbolično).


Želela sam da na jednom mestu postoji sažeta biografija ove srpske glumice i da dodam svoje viđenje Žanke kao izuzetno hrabre žene koja se borila za ono što voli.


Izvori:
- kulturanadar.dar.org.rs
- rts.rs
- sr.wikipedia.org


Komentari

avatar-slika
Vladimir

April-16-2020 01:39:00

Velika glumica, šteta što je zaboravljena. Sjajan tekst, svaka čast


Šta mislite o ovom članku?

Pozorište

Jedan Pikaso

November-10-2021 01:37:13


Kazanova protiv Don Žuana

November-10-2021 00:41:13


Na Drini ćuprija

September-22-2021 15:54:52


Kirija

September-20-2021 20:30:44


Švabica

October-31-2020 16:14:20




Najnovije

Treba mi veb-sajt

July-12-2020 02:21:56


Digitalni Marketing

June-29-2020 14:57:13



COVID-19 Vakcina?

26 April 2020


Lazar Kostić

April-16-2020 16:19:47



Prijavite se !

Postanite Bloger Ulogujte se